Nykyinen työelämä sykkii makrotalouden ailahtelevaisten syklien, asiakkaiden kysynnän sekä vuodenkierron sesonkien vaihtelujen vuoksi enemmän tai vähemmän ennustettavasti. Joskus työtä on liiaksi, niin että normaali työpäivä ei riitä, mutta toivottavasti edes ajoittain on rauhallisempaa.
Korkeasti koulutettujen insinöörien töissä, joissa yksilötasolle on delegoitu paljon vapautta ja valtaa tehtävien priorisointiin ja käytännön järjestelyyn, ei normaalit ylityöt, jotka tehdään työnantajan pyynnöstä ja työntekijän suostumuksella, ole useinkaan itsestäänselvä käytäntö. Työnantajat voivat jatkuvaa työpainetta ylläpitämällä saada työntekijät tekemään harmaita ylitöitä, jossa työntekijä venyttää päiväänsä työpaikalla tai kotoa käsin tehtävällä työllä saamatta siitä ylityökorvausta. Tällaiseen huonoon tapaan alistuminen paitsi alentaa insinöörien tuntipalkkaa, niin vinouttaa kestämättömästi työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista.
Työaikapankki on keino saada tehdyt tunnit laskentaan, ja ajoittain pitkäksikin venyvät päivät saadaan kompensoitua muuna ajankohtana pidettävillä vapailla. Työaikapankki luo puitteet, jossa tehtyjä ylitöitä voidaan varastoida. Siten se mahdollistaa työnantajalle lisääntyvää joustavuutta ja tuottavuutta. Työaikapankin käyttö tuo työhön tarvittavat panokset esiin ja voi myös tuoda tarpeet työnjohdollisiin ja rakenteellisiin uudistuksiin näkyviin. Työaikapankista sovitaan työpaikalla noudatettavan virka- tai työehtosopimuksen mukaisesti paikallisesti sopimalla. Työaikapankki voidaan yhteistyössä luottamusmiesten kanssa virittää yritysten tarpeet mm. sesonkivaihtelut huomioiden.
Työaikapankin käyttöönotto pakottaa harmaat ylityöt päivänvaloon, mikä on myös työnantajan etu, sillä liiallisen työnteon aiheuttamat loppuunpalamiset tulevat sairauslomineen erittäin kalliiksi. Työaikapankkiin varastoitujen tuntien pito vapaina lisää työntekijöiden työtyytyväisyyttä ja antaa mahdollisuuksia työstä palautumiseen ja rentoutumiseen.
– Luottoukko –