NORJALAISEN BLASTR-YHTIÖN Inkooseen kaavailema vihreän teräksen tuotantolaitos on todellinen mahdollisuus osoittaa suomalaista insinööriosaamista.
Neljän miljardin euron arvoinen tuotantolaitosinvestointi pääkaupunkiseudulle on ehdottoman hyvä uutinen vuoden aluksi, Inkoolle varsinainen lottovoitto. Kunnanjohtaja Robert Nyman toteaakin Business Finlandin tiedotteessa hankkeen lisäävän koko alueen tunnettuutta ja elinvoimaisuutta ja edistävän myös kunnan infrastruktuurin ja palveluiden kehitystä.
Vaikka lopullinen päätös hankkeen toteuttamisesta saataneen vasta jossain vaiheessa vuotta 2025, kertoo sen julkistus siitä, että aikeet ovat vakaat. Töitä hankkeen saamiseksi Suomeen on tehty jo vuosia ja nyt alkaa työ toteuttamisen mahdollistamiseksi, sanoo toimialajohtaja Markku Kivistö helins.fi:lle. Kivistön johtama Cleantech Industry -toimiala on yksi Business Finlandin alaisen Invest in Finlandin toimialoista.
”Ympäristövaikutusten arviointiprosessin rinnalla täytyy edetä käytännön suunnitelmissa ympäristöluvituksen eteenpäin viemiseksi. Kustannusarvion täsmentyessä alkaa rahoituksen hankinta, samalla kun asiakaspotentiaalia pitää kartoittaa. Kysymys on tämänkaltaisten investointiprojektien tavanomaisista virstanpylväistä ennen lopullista investointipäätöstä”, Kivistö sanoo.
Vihreää terästä tuottavan tehtaan ja integroidun vedyn tuotantolaitoksen muodostama kokonaisuus työllistää käyttövaiheessa arviolta jopa 1 200 henkilöä. Myös insinöörejä, joskin insinööriosaamiselle kysyntää on eritoten suunnittelu- ja rakennusvaiheessa, muistuttaa Kivistö.
”Nyt ei pidä jäädä vain seuraamaan hankkeen etenemistä, vaan ryhtyä käytännön toimiin”, Kivistö kannustaa HI:n jäsenkuntaa. ”Hanke on suomalaiselle osaamiselle todellinen näytön paikka.”
Tuotanto tehtaalla voisi suunnitelmien mukaan käynnistyä jo vuoden 2026 lopulla.
VIHREÄN TERÄKSEN MARKKINA on ehdottomasti kasvava, eikä norjalaisinvestointi millään tavalla uhkaa muita maamme terästehtaita. Tulevaisuuden energiainfra, mutta myös rakennus- ja autoteollisuus sekä kuluttajatuotteiden valmistus janoavat vihreää terästä. Kysyntä on kasvamassa yksin Euroopassa 50 miljoonaan tonniin vuoteen 2030 mennessä, kertoo Business Finland tiedotteessaan.
Blastr Green Steel -yhtiön toimitusjohtaja Hans Fredrik Wittusen sanoo tiedotteessa Suomen olevan ihanteellinen paikka hankkeelle.
”Suomella on kunnianhimoinen vähähiilisyystavoite, vihreää teollisuutta tukevat ja ennustettavat olosuhteet toiminnalle, fossiilivapaata energiaa sekä korkeasti koulutettua työvoimaa. Olemme [yhtiönä] sitoutuneet vähentämään hiilidioksidipäästöjä terästeollisuudesta, sillä se on yksi maailman suurimmista päästöjen aiheuttajista.”
Inkoossa tuotetulla vihreällä teräksellä yhtiö aikoo vähentää CO₂-päästöjä vuodessa 4,6 miljoonalla tonnilla. Se vastaa kaikkien henkilöautojen vuosittaisia päästöjä Suomessa. Kokonaishiilijalanjälkeään yhtiö pyrkii pienentämään myös muun muassa kattamalla merkittävän osan sähkön tarpeestaan tuulivoimalla.
Blastr-yhtiö kuuluu norjalaiseen Vanir Green Industries (VGI) -yhtiöön, jonka portfoliossa on myös muun muassa maa- ja merituulivoimahankkeita kehittävä Njordr. Njordrin tytäryhtiö Nordi kehittää uusiutuvan energian hankkeita Suomessa.