INSINÖÖRILIITON SYYSEDUSTAJAKOKOUS PÄÄSI toisena kokouspäivänään äänestämään kolmesta ehdokkaasta, kun valittavana oli yhteiskuntavaikuttamisesta vastaava varapuheenjohtaja.
Äänestys piti alun perin hoitaa sähköisesti, mutta niin vain kävi, että systeemi ei toiminutkaan, eli kuten eräs kokousedustaja totesi, tekniikka petti insinöörit. Liiton henkilökunta sai kuitenkin nopeasti pystyyn pari vaalisalaisuuden takaavaa äänestyskoppia, ja niin äänestys voitiin suorittaa perinteisenä lippuäänestyksenä.

Varapuheenjohtajan pestinsä uusi Kari Laitinen Varkaudesta toisella kierroksella saamallaan 38 äänellä, kilpakumppaneinaan Jyrki Koskinen Tampereelta (31 ääntä toisella kierroksella) ja kemiläinen Matias Ahokas, joka sai ensimmäisellä kierroksella 10 ääntä.
Kahteen muuhun varapuheenjohtajan tehtävään oli kumpaakin vain yksi ehdokas, joten edunvalvonnasta vastaavana varapuheenjohtajana jatkaa Tietoala ry:n puheenjohtaja Jyrki Kopperi Hyvinkäältä ja jäsenyydestä vastaavana varapuheenjohtajana Timo Härmälä Jyväskylästä.
HELSINGIN INSINÖÖRIT HI ry:n edustajat keskusliiton hallituksessa vaihtuivat: kaudella 2024–2027 HI:n jäseniä hallituksessa edustavat HI:n nykyinen puheenjohtaja Lasse Laurikainen ja yhdistyksen hallituksen jäsen Elina Varteva. Lassen henkilökohtainen varaedustaja on HI:n hallituksen jäsen Jussi Ohenoja ja Elinan niin ikään HI:n hallituksessa vaikuttava Oskari Hyttinen.

Opiskelijoiden edustajiksi hallitukseen valittiin LIRO ry:n jäsen Jimi Kuisma ja hänen varajäsenekseen Helmi Rusanen HI:n opiskelijajäsenjärjestöstä UIO:sta. Opiskelijajäsenten kausi on kaksivuotinen.
Perjantaina alkaneen syysedustajakokouksen ensimmäisenä päivänä oli jo valittu keskusliiton puheenjohtaja: Samu Salo, myös Helsingin Insinöörien jäsen, sai mandaatin jatkaa kolmannelle kaudelleen vuoden 2027 loppuun.
Koolla kokouksessa oli alun perin 70 varsinaista edustajakokousedustajaa sekä joukko muita osallistujia. Edustajakokous on insinööriliittoyhteisön ylin päättävä elin.
Kokouksen päätettävänä oli tavanomaisia yhdistysasioita kuten toimintasuunnitelma, talousarvio ja jäsenmaksut. Ne hyväksyttiin esitysten mukaisina ilman suurempaa keskustelua, mutta liiton sijoituspolitiikka seuraavalle nelivuotiskaudelle palautui uudelleen valmisteluun.
Asiaan palataan siis kevään 2024 edustajakokouksessa HI:n kokousedustaja Oskari Hyttisen kyseenalaistettua muun muassa ajatuksen siitä, että kokous olisi siunannut sijoitusten tuottotavoitteen hallituksen toimikautta pidemmälle aikavälille.
YKSI LAUANTAIN KOHOKOHDISTA oli Vuoden insinöörityö -palkinnon jakaminen. Sen sai Metropolian ajoneuvotekniikan tutkinto-ohjelmasta AMK-insinööriksi valmistunut Helsingin Insinöörien tuoreehko jäsen Miska Penttinen, jonka insinöörityö käsitteli sähköautojen litiumakkujen luonnollista kulumista.
Palkintolautakunnan perusteluissa työtä kiiteltiin ajankohtaisuudesta ja siitä, että tutkimus tukee oivallisesti sen selvittämistä, onko esimerkiksi käytetyn sähköauton akku heikommassa kunnossa kuin auton iän ja käytön perusteella olisi oletettavissa. Tämä taas auttaa mahdollisten kuluttajariitatapausten ratkaisemisessa.
Penttinen yllättyi aidosti viiden tuhannen euron suuruisesta palkinnostaan. Hän oli jo arvellut kilpailun ratkenneen, kun tieto voitosta tulikin.
– Kyllä siinä joutui vähän henkeä ottamaan, kertoi Penttinen HI:lle todeten samalla, että tunnustusta oli hienoa saada, kun on parhaansa tehnyt.
Palkintosummasta osa jäänee säästöön, osalla voi hankkia itselle jotain mieluista. Työ oman insinöörityön aiheen parissa jatkuu: Penttinen työskentelee teknisenä asiantuntijana espoolaisessa Diagno Finland Oy:ssä, jossa on käynnissä akkujen elinkaarihanke, johon Penttinen alun perin työllistyikin. Nyt työn alla on muun muassa selvittää, miten sähköautojen akkujen korjaaminen vaikuttaa niiden kokonaiskapasiteettiin.
– Lopputyön aiheen parissa riittää mielenkiintoista työtä edelleen, Penttinen summaa.

Täydennetty 26.11. hallituksen jäsenten ja puheenjohtajan toimikausilla sekä Penttisen kommenteilla.